14. března 2015

Clean eating

Každý, kdo se o zdravý životní styl nějakou tu dobu zajímá, o tom slyšel. A většinu těch to také zaujalo. Jeden z opakovacích článků, který ovšem nikdy neuškodí, ale pro někoho třeba úplný boom, novinka! Nejedná se v žádném případě o dietu, ale opravdu o styl, který si většina lidí odnáší už na celý život. Kdo by taky nechtěl do sebe přestat cpát látky, které tělo nepotřebuje, a být tak zdravý? Není nic lehčího než objevit kouzlo "čistého stravování".


Základní myšlenkou jíst clean je Jezte, co vyrostlo ze země nebo mělo matku. Věta, kterou pronesla slavná Jillian Michaels. Co to znamená? Zkrátka vyřaďte ze svého jídelníčku co nejvíce zpracovaných potravin a zbavte se tak přidaných látek, které jsou pro tělo nepřirozené. Potraviny přesycené barvivy, zahušťovadly, chemickými dochucovadly, umělými sladidly a dalšími složkami nám doslova obracejí organismus druhým směrem. A cože to ty zpracované potraviny jsou? Všechny ty, které prošly průmyslovým zpracováním a bylo k nim přidáno spoustu chemických látek, aby získaly barvu, vydržely déle, chutnaly jako pomeranč v čokoládě nebo aby lépe vypadaly. 


Příznivci clean eating se vyhýbají především ztuženým tukům, rafinovaným obilninám, umělým sladidlům a konzervantům, barvivům a glutamátům. 
Ztužený tuk zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, riziko infarktu, mozkové mrtvice a taky přispívá k rozvoji cukrovky. Najdeme ho především v sušenkách, polevách, chipsech, smažených jídlech a margarínech. 
Rafinované obilniny jsou obilniny zbavené slupky, která je plná vitaminů a vlákniny. Tím, že jsou tyto potraviny lehce stravitelné dochází k velkému výkyvu krevního cukru. 
Umělá sladidla jsou obsažená v každé barevné limonádě, každém ochuceném jogurtu i ve žvýkačkách. Nejenom že můžou mít vliv na rozvoj rakoviny, těmito látkami především mateme svůj organismus, protože ho necháme zvykat si na sladkost bez kalorií. To je špatně! 
Konzervanty a barviva neboli potraviny plné éček? Kdo by to chtěl jíst? Pravda, některá nám neublíží (třeba kyselina mléčná nebo betakaroten), ale jiná způsobují pořádnou neplechu. 
Glutamáty, neboli zvýrazňovače chutí, najdeme skoro ve všech bujonech, zmrzlinách, slaných pochutinách. Jsou to látky návykové a hrozně zbytečné. Kouzlo clean eating je v tom, že potraviny chutnají dobře i bez zbytečného zvýraznění. 


Zdravé "čisté" stravování má jen pár bodů:
Omezte konzumování zpracovaných potravin, nebo je úplně vyřaďte.
Naučte se rozpoznávat přirozenou chuť jednotlivých potravin.
Čtěte štítky na potravinách - pokud má potravina více než 6 složek nebo pokud něco nedokážete ani vyslovit, něco není v pořádku.
Pijte čistou vodu a limonády nechejte stranou.



To by dnes bylo ode mě všechno, doufám, že jste se dozvěděli zase něco nového, nebo si alespoň připomenuli, co už dávno víte! :) Já clean eating miluji, ale všeho s mírou, rozhodně to nehrotím na 100%, a čokoládu nebo sušenky si neodepřu. Na závěr pokládám otázku, stravujete se clean? Částečně nebo se tomu oddáváte na sto procent? Napište mi :)

7 komentářů:

  1. Je to hezky sepsané :) sice jsem nad svým jídelníčkem jako "clean" nikdy nějak nepřemýšlela, ale myslím si, že podle tototo článku se tím docela řídím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek :) a strašně se mně líbí to moto od Jillien, o kterém slyším poprvé, ale určitě se s ním budu řídit! :)
    Já se snažím stravovat "clean" ale taky samozřejmě čokoládu si neodepřu (ale ta je přece z kakaových bobů a ty jsou rostlina :D) a další nezdravé jídla si občas dám, když není možnost vyhnutí :D (třeba na oslavách, kde nic zdravé není :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Napsala jsi to hezky! :) snažím se těmto potravinám vyhýbat, ale když sjou někde obsažené, tak mi jejich konzumace (v přiměřené míře) zas tak nevadí :) Jasně, denně v tom problém vidím, ale jednou za čas..:)

    OdpovědětVymazat
  4. To zní zajímavě, dozvěděla jsem se něco nového :) Ale sama bych se podle toho asi nestravovala - asi na tom má podíl to, že jsem si prošla anorexií a nechci se tolik bránit jídlu, které mám ráda. Sice teď jím zdravě, ale vím, že něco není 100% zdravé, ale neumím se bez toho obejít (např. ta čokoláda :D )
    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravé jídlo miluji, protože mi chutná a dělá mi dobře :) Stejně tak mi ale chutnají i některé nezdravé pokrmy, takže si je čas od času dopřeji. Nicméně vidím výsledky, když opravdu jím zdravě a snažím se vyhýbat zbytečné chemii - projeví se to okamžitě na pleti, náladě, energii. Takže vím, že to za to stojí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezký článek.. ano opravdu to má něco do sebe. Čistá strava se projevuje nejen na naší náladě, energii atd., ale i na pokožce a zdraví :-). http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto souhlasím :) clean eating je podle me jediny "smer" co se tyce zivotospravy (mam na mysli ruzne diety i veganstvi apod.), ktery je pro nase telo 100% prospesny a kazdy by se mel snazit se mu priblizit, protoze to je to co je pro nas spravne a prirozene. :) a nase zdravi je ta nejdulezitejsi vec, tak proc si ho nevazit a davat telu vsechny spravne potraviny?:) samozrejme si obcas taky dam susenky a cokoladku a bramburky :D ale citim ze cim vic cistejsi muj jidelnicek je, tim lepsi je moje plet, nalada, energie.. :) urcite to za to stoji!
    A Jillian je skvela, timhle si me ziskala jeste vic:D
    http://livehappy-eathealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)