13. června 2015

Proč bychom se měli protahovat

Ač se to někomu může stát být hloupé, protahování by mělo být samozřejmostí pro každého z nás. Ať už cvičíme nebo necvičíme, žijeme zdravým životním stylem nebo se cpeme fastfoodem. Základní protažení bychom měli skutečně dodržovat, později nás může ochránit od různých zdravotních potíží. Vzpomenout bychom si na to měli pravidelně, protože až nás potkají velké bolesti (a věřte mi, že velké opravdu jsou), může být už pozdě na myšlenky typu coby kdyby. :)



Když se na to podíváme obecně, protahujeme si zkrácené svaly. Ty máme z různých důvodů - sedavé zaměstnání nebo studium, kdy sedíme celí nahrbení protože nikdo nesedí jako pravítko anebo stočení do ledajakých pozic, z kterých by šel někomu i rozum kolem. A co se cvičení týče? Je úžasné, že se lidi hýbete! Ale bez protažení si můžete akorát uškodit. Mnozí si řeknou, že pohyb je protáhne dostatečně, což není pravda. Takový běh nebo posilování má úplně opačný efekt - svaly zkracují, to není žádoucí. 


Pravidelným protahování předcházíme bolesti namáhaných svalů - nejčastěji to jsou nohy, záda a krční páteř. Podporujeme také krevní oběh, zlepšujeme imunitu, rovnováhu, kloubní pohyblivost, pomáháme celkovému držení těla a také dýchání. 


Vymlouvání se na nedostatek času je zbytečné, rovnou vám říkám, že nepotřebujete déle než 10-15 minut a stačí vám jen pár základních pohybů. Cílem není být jako vaše kamarádka, co dělá gymnastiku a je ohebná jako guma, to opravdu ne. Buďte ohební, ohněte se bezbolestně ke špičkám prstů na nohou s propnutými koleny, nemějte omezené pohyby :)


Pozor ale na bolest, protahování by mělo být bezbolestné! Pomalým a kontrolovaným pohybem bychom se měli dostat do polohy, kdy nás to příjemně táhne, ale nebolí. V dané poloze chvíli setrváme a po chvíli můžeme znovu opakovat. Při pravidelném protahování se budou naše limity zvedat a my dosáhneme dál a dál - chce to jen trpělivost :) 


Protahujete se pravidelně? Já v poslední době zase začala a dělá mi to dobře i na psychiku, co vy? :)

2 komentáře:

  1. Před i po cvičení se vždy protáhnu, jinak bych se zbláznila bolestmi. Jak říkáš, protahování je skvělá věc, hlavně užitečná. A je fajn vidět, jak se ty limity posouvají a člověk se napne a ohne víc :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já třeba nechápu mého přítele ten se nikdy neprotáhne.. Já tedy vždycky před i po.. Mě by to potom děsně vadilo, když si člověk ve fitku hodně naloží a neprotáhne se, tak to je potom pořádná bolest.. :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)