5. prosince 2015

Přílohy

Ať si říká kdo chce, co chce, přílohy jsou důležitou součástí každého pokrmu. Mají za úkol doplnit kaloricky jídlo a dodat potřebné živiny, tudíž automaticky patří i do zdravého stravování. Vyhýbat se přílohám nebo je nahrazovat pouze salátem (pokud mluvíme jen o obědě) není dobrá volba. Samotných příloh je nesmírné množství, tudíž můžeme vybírat a vybírat, a přitom se druhy nemusí opakovat stále dokola. Co se přípravy týče, měly bychom vybírat šetrné způsoby, jako vaření, vaření v páře, dušení nebo pečení. Smažené přílohy jako hranolky nebo americké brambory obsahují zbytečně moc tuku a pro vaši linii asi tím pravým ořechovým nebudou. Mám pro vás krátký přehled příloh, patrně nezmíním všechny, ale alespoň ty, které já osobně používám :)



Brambory
Brambory, často označované jako "jídlo chudých",  patří mezi nejčastěji konzumované potraviny. Obsahují velké množství minerálních látek, např. draslík, zinek, hořčík, vápník, železo apod. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C, E a K, ve slupce najdeme vitaminy skupiny B, kyselinu pantenovou a listovou. Brambory podporují správnou činnost srdce, zdravé kosti a klouby. Příznivý vliv mají na kvalitu pokožky, vlasů, nehtů a posilují imunitní systém. Nejlepší variantou jsou brambory vařené ve slupce, pod kterou se ukrývá nejvíce ceněných látek. Pozor si dejte na naklíčené nebo zelené brambory, ty raději nekonzumujte, můžou obsahovat pro tělo toxické látky.


Rýže
Vedle pšenice a žita je rýže nejdůležitější obilninou světa. Nejhodnotnější je rýže hnědá, která ve slupce obsahuje minerály a vitaminy skupiny B. Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí střevní problémy, neobsahuje cholesterol ani lepek. Hnědá rýže je díky minerálům přínosná pro naše vlasy, nehty, kůži a kosti. Rýže samotná obsahuje 8 esenciálních mastných kyselin, podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu, pomáhá snížit riziko rakoviny tlustého střeva a prsu, snižuje krevní tlak a preventivně působí i proti ledvinovým kamenům.


Kuskus
Kuskus se nejběžněji vyrábí ze semoliny, tvrdozrnné pšenice. Zpracovává se do maličkých kuliček, které jsou napařovány a sušeny. Je oblíbenou součástí zdravého jídelníčku především díky nenáročné přípravě - stačí ho nechat nabobtnat v horké osolené vodě. Kuskus obsahuje velké množství sacharidů a také bílkovin. Obsahuje i vitamin D, vápník, železo a fosfor.


Bulgur
Někdo možná neví, co bulgur vlastně přesně je - mluvíme tu o nalámané celozrnné pšenici, která je už předvařená. Je lehce stravitelný, má příznivé nutriční hodnoty, obsahuje minimum tuku a jako jedna z mála potravin nenadýmá. Je výborným zdrojem vlákniny a vitaminů a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Navíc obsahuje železo, rostlinné bílkoviny, což je dobré hlavně pro ty, co mají proteinů ve stravě málo.


Těstoviny
Těstovin existuje mnoho druhů a patří k nejoblíbenějším přílohám. Protože jsou těstoviny vyrobené jen z mouky a vody, jsou lehce stravitelné. Obsahují hodně sacharidů, ale na rozdíl od jiných vysokosacharidových jídel se tráví pomalu a zasytí vás tak na dlouhou dobu. Těstoviny z kvalitní mouky mají navíc nízký glykemický index, snižují tak riziko cukrovky, pomáhají udržovat hmotnost a kontrolují obsah tuku v krvi. Doporučuji používat celozrnné těstoviny, nebo žitné, ječné, pohankové atd.


Quinoa
Tato obilovina se řadí mezi superpotraviny - má vysokou nutriční hodnotu, což se také odráží na ceně. Quinoa je komplexním zdrojem bílkovin, obsahuje všechny potřebné aminokyseliny, je tudíž velmi vhodná pro vegetariány a vegany. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje pocit nasycení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má nízký glykemický index a je vhodná i pro diabetiky. Quinoa je výborným zdrojem antioxidantů, flavonoidů, které působí protizánětlivě a mají antidepresivní účinky. Taktéž obsahuje hodně minerálních látek - železo, vápník, mangan, forfor, měď, selen, navíc jde o bezlepkovou potravinu s výbornou chutí. 


Cizrna
Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny, kvalita je dána vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny. Značný je obsah vápníku a železa a má vysoký podíl vitaminu B15 a kyseliny linolové, která je účinná v prevenci onemocnění cévní soustavy a srdce. Stejně jako ostatní luštěniny může i cizrna působit nepříznivě na trávení, každopádně těmto účinkům se dá předcházet namáčením a tepelným zpracováním. 


Pohanka
Z nutričního hlediska je zajímavá vyváženou skladbou aminokyselin - obsahuje jich celkem 18. Je bezlepková a může tak představovat zdroj dietních bílkovin i pro lidi s celiakií. Důležitý je vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin, které se podílí na snížení hladiny cholesterolu v krvi a v boji proti ateroskleróze. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Velmi potřebným vitaminem v pohance, kromě vitaminů skupiny B, C, E a niacinu, je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození alkoholem nebo chorobami. Rutin v pohance se podílí na cévní pružnosti. Pohanka je vhodná k detoxikaci, při léčbě praskání žilek v oku a na obličeji a také při žaludečních a dvanáctníkových vředech.


Jáhly
Jáhly jsou loupané proso. Jáhly jsou vlemi vhodné pro sportovce, malé děti, studující, těžce pracující i rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitaminů skupiny B a minerálů včetně železa a fosforu, který pomáhá v léčbě a prevenci deprese a únavy. Jáhly jsou zásaditou obilovinou, proto jsou vhodné při žaludečních potížích, navíc jde o bezlepkovou potravinu. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus, mají na organismus zahřívací účinek. Lze je připravovat na slano i na sladko.

Jakou přílohu využíváte nejčastěji? Já momentálně rýži, kuskus a cizrnu :)

4 komentáře:

  1. Páni, samozřejmě jsem tyto přílohy znala, ale neznala jsem všechny tyto zajímavé pozornosti. :) Quinou jsem vždy chtěla ochutnat, ale bála jsem se, že mi za tu cenu pak nebude chutnat. Ty s ní máš zkušenost?
    Jinak já nejvíc ze všech příloh jím brambory, tak ze 75 %, pak možná těstoviny a rýži, kterou jsem si nejvíce oblíbila jasmínovou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Quinou jsem měla asi 2x a chutnala mi, podle mě hodně záleží na přípravě :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek :) teď jsou moje přílohy z 98% brambory, z 1% cizrna a zbytek je to jedno procento :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek :) !
    Moji nejoblíbenější přílohou jsou pečené brambory,pohanka a cizrna. Těstoviny miluju,ale spíše jako jídlo ,ve kterém jsou hlavní ,ne jako přílohu :D !

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)