7. února 2016

Domácí medové müsli

Pod pojmem müsli si většina z nás představí zdravou sladkou snídani nebo svačinu. Mnoho lidí pak v obchodech vidím v dobré víře do košíku přihazovat krabice či sáčky s touto směsí a v duchu jen kroutím hlavou. Mnohdy ani nemají tušení, co za blbosti takový polotovar obsahuje - zbytečný tuk (často palmový olej) a hrozné množství cukru, který je většinou po ovesných vločkách druhou nejzastoupenější surovinou. Přitom je tak jednoduché si zdravou svačinku či snídani připravit doma a stačí vám k tomu pár ingrediencí. Přidávám proto jeden ze svých oblíbených receptů a věřím, že vás bude alespoň trochu inspirovat k tomu připravit si lahůdku doma. Jestli na tom jste jako já, jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiné než domácí - věřte mi :)


Budete potřebovat: 

200g celých ovesných vloček
80g rozinek
60g brusinek 
30g vlašských ořechů
30g slunečnicových semínek
plátek másla
2 lžíce medu

Müsli není na přípravu vůbec složitá věc, ve skutečnosti je to úplně jednoduché a zvládne to i ten, který v kuchyni zrovna neexceluje. Nejprve si připravte všechny ingredience - ořechy nasekejte na menší kousky, stejně tak můžete i ovoce, pokud vám kousky přijdou příliš velké. Ovesné vločky vsypejte do hluboké pánve a nasucho pražte do doby, dokud nezačnou vonět a zlátnout. Přidejte rozinky, brusinky, ořechy i semínka a také plátek másla. Ten nechejte rozpustit a volně se sypkou směsí promíchejte. Na závěr vmíchejte 2 lžíce medu, nebo i více podle vašich preferencí, ale myslím si, že dvě lžíce k oslazení bohatě stačí :) Pořádně promíchejte, prohřejte a odstavte z plamene. Müsli přesuňte na tácek, talíř nebo do misky a nechejte zcela vychladnout. Skladujte v suché, uzavřené nádobě. 


Pečete si domácí müsli, nebo dáváte přednost kupovaným sladkým variantám? :)

2 komentáře:

  1. Jak říkáš, není nad domácí müsli.. :) Jak chuťově je lepší a hlavně, nemá všechny ty zbytečnosti, co strkají do těch v obchodech!

    OdpovědětVymazat
  2. Já nepeču - jen míchám. Ovesné vločky, mandlové lupínky, slunečnicová semínka, konopné semínko, sekaná čokoláda, rozinky. Ráno zaleju vařící vodou, nechám stát a tak po 20 minutách (to je akortá čas na koupelnu a oblečení ;-) doplním bílou Hollandií.
    Ale občas si musli i koupím (zapékané čokoládové od Emca) - mám ho jako rezervu, když mi moje směs dojde (a musím si do něj přidávat ještě trochu vloček, jinak je to na mne moc sladké ;-)
    http://werka13.blog.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)