6. května 2016

Cvičme jógu

Krásný slunečný den všem! Jaro už je tady v plné parádě a jen doufám, že nezačne opět celé dny pršet. Dneska tady mám takové povídání o tom, proč cvičit jógu, respektive jaké benefity její trénování přináší. Já se józe věnovala tak nějak 2-3x týdně doma, abych si udělala takový pořádnější strečink na protažení a uvolnění. Momentálně ji cvičím, jelikož nic náročnějšího kvůli zdravotního stavu nezvládám. Když jsem na netu zjišťovala, jaké různé přínosy má jóga, u některých jsem se i divila, protože samotnou by mě to vůbec nenapadlo. Doufám, že vám dnešní článek dá nějaké nové informace, třeba vás podnítí k tomu jógu zkusit a možná se v ní najdete :) Nezapomeňte mi pak do komentáře napsat, jestli se pravidelně protahujete nebo jak to s jógou vlastně máte :)



1. Jóga zlepšuje flexibilitu.
Už po prvních pár lekcích uvidíte rozdíl ve vaší ohebnosti. Jen to nesmíte vzdát hned na začátku :)

2. Jóga pomáhá budovat svalovou hmotu.
Někdy se to nezdá, ale u jógy zapojujete celé tělo a hlavně hluboko uložené svaly. Svaly je dobré mít nejen kvůli rychlejšímu spalování, ale i kvůli lepšímu držení těla.

3. Jóga zlepšuje držení těla a pomáhá od bolesti zad.
Díky pořádnému protažení uvolňuje zádové a krční svaly, proto je pro vaše tělo prospěšná. Také pomáhá v boji proti bolesti kloubů.


4. Jóga posiluje kosti.
Díky posilování s vlastní vahou těla jsou kosti lehce namáhány, zpevňují se a vy tak můžete předejít například osteoporóze.

5. Jóga zvyšuje průtok krve.
Všechna relaxační cvičení zlepšují průtok krve, především pak v končetinách, které se lépe prokrvují. Protože také zvyšuje hladinu hemoglobinu a červených krvinek, které do tkání nosí kyslík, snižuje konečné riziko infarktu nebo mrtvice.

6. Jóga napomáhá správné funkci lymfatického systému.
Správná funkce lymfy napomáhá vylučování toxinů z těla. Jóga zvyšuje odtok.


7. Jóga napomáhá regulaci krevní tlak.
Už po třech měsících pravidelného cvičení můžete vidět rozdíl, pomáhá jej hodit do rovnováhy - snižuje vysoký a zvyšuje nízký.

8. Jóga snižuje hladinu kortizolu a posiluje tak imunitní systém.
Naše tělo produkuje kortizol především v reakci na stres. Pokud jeho hladina zůstává vysoká i dlouho poté, oslabuje náš imunitní systém.

9. Jóga zlepšuje náladu. 
Stejně jako každý jiný pohyb zvyšuje produkci serotoninu a endorfinů. Proto pokud nemáte dobrou náladu a zároveň se vám nechce cvičit nic náročného, je jóga dobrou volbou.


10. Jóga podněcuje ke změně životního stylu.
Jde o pohyb, tudíž spalujete nějaké kalorie navíc, což vás často motivuje i ke změně jídelníčku a celého vašeho stylu života. 

11. Jóga snižuje hladinu cukru v krvi.
To je žádoucí především hlavně pro diabetiky. Mimo krevního cukru snižuje i cholesterol.

12. Jóga zlepšuje nervový systém schopnost soustředění se.
Pravidelné cvičení jógy zlepšuje koordinaci, schopnost reagovat, soustředění a dokonce i paměť. Ti, kteří pravidelně meditují, zvládají lépe problémy a stres, tudíž se nenechají jen tak vyvést z rovnováhy.


13. Jóga zlepšuje kvalitu spánku.
Díky cvičení si máte možnost ulevit od starostí běžného moderního života, což vaše tělo připraví kvalitnější a hlubší spánek.

14. Jóga zvyšuje sebevědomí.
Strašně moc lidí má nízké sebevědomí. Pravidelné cvičení a pozitivní přístup k sobě samému nás vede k pocitům, jako je empatie, vděčnost, odpuštění a stejně tak vyšší sebevědomí. Na všechno získáte lepší pohled, objevíte svou vnitřní sílu.

15. Jóga zlepšuje funkci trávicí soustavy.
Pozice, které v józe praktikujete, příznivě působí na střeva a celou trávicí soustavu, čímž zmírňují problémy jako jsou například žaludeční vředy, zácpa, průjem nebo nadýmání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář :)